Szukaj na tym blogu

czwartek, 14 lipca 2011

CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI

Pyszne ciasto wakacyjne, można do niego użyć ulubionych owoców, świetnie smakuje z kwaśnymi czerwonymi porzeczkami. Dodatkowym plusem jest to, że wykonuje się w ekspresowym tempie.


Składniki
180 ml jogurtu naturalnego
3 jaja
2/3 szklanki oleju
2/3 szklanki cukru
cukier waniliowy
540 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 szklanki czerwonych porzeczek


Kruszonka
w równych ilościach masło, mąka i cukier. Wszystko włożyć do miski i rozdrobnić nożem, mają powstać małe słodkie kuleczki. Tak przygotowaną kruszonkę można zamrozić.


Sposób przygotowania
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Zanim się nagrzeje cisto będzie gotowe do pieczenia. W dużej misce rózgą wymieszać jogurt z jajkami,olejem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać rózgą. Nie trzeba mieszać długo, składniki mają się tylko połączyć, masa nie powinna być idealnie gładka. Ciasto przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć porzeczki i posypać kruszonką. Piec ok 40 min.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz