Szukaj na tym blogu

czwartek, 26 sierpnia 2010

TORT BEZOWY PAWŁOWEJ

Decyzja zapadła, piszę bloga :-) W końcu muszę jakoś uporządkować moje przepisy. Zaczynamy. Na początek hit tego lata  

TORT BEZOWY PAWŁOWEJ 

Składniki 
na bezę
6 białek
300g cukru
1 łyżka octu winnego
50g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
na wierzch
900ml śmietanki do ubijania (najlepiej Rama) 
maliny 
3 łyżki gorzkiej czekolady startej na dużych oczkach 
kilka listków mięty




Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na środku narysować koło o średnicy 23 cm.
Z białek ubić pianę, gdy jest już prawie ubita pomału dodawać cukier (miksować na najwyższych obrotach). Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca dodać ocet i jeszcze chwilę miksować. Kakao przesiać do piany i wymieszać mikserem. Posiekać pół tabliczki czekolady, dodać do piany i wymieszać łyżką. Pianę wyłożyć na blachę formując koło. Wstawić do piekarnika, po 5 min temperaturę zmniejszyć do 150 stopni. Piec przez godzinę i 15 min. Studzić w uchylonym piekarniku.
Odwróconą bezę przełożyć na duży plaski talerz. Ubić śmietankę, rozłożyć na powierzchni bezy. Ułożyć maliny, posypać startą czekoladą i ozdobić kilkoma listkami mięty. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez kilka godzin.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz