MUFFINKI - przepis podstawowy (12 szt)
Składniki
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki soli
1 duże jajko
1 szklanka mleka, jogurtu lub maślanki
1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania
Do jednej miski wsypać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, cukier i sól. W drugiej misce połączyć mokre składniki: mleko , jajko i olej używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i wymieszać niedokładnie. Łyżeczką nakładać masę do foremek (do 2/3 wysokości). Piec w 200 stopniach przez 20 min.
Do tego ciasta można dodawać różne dodatki, moje ulubione to gorzka czekolada, rodzynki i orzechy.
Można tez zrobić w wersji na słono: z oliwkami, serem, wędliną.
Generalnie muffinki pozostawiają duże pole do popisu :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz