Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 29 listopada 2010

DROŻDŻÓWKI

Składniki
0,5 kg mąki
5dkg drożdży świeżych
2 jajka
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę, lekko roztrzepane jajka (pozostawić odrobinkę do posmarowania bułeczek), olej, szczyptę soli i cukier. Zagnieść ciasto i pozostawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość). Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i ponownie zagnieść. Uformować wałek i odrywać kawałki ciasta (12 sztuk). Każdy kawałek nadziewać konfiturą i formować kulkę. Ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem i piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz