Szukaj na tym blogu

środa, 23 marca 2011

BUŁKI NA ZAKWASIE

Przepis pochodzi ze strony Liski Pracownia Wypieków, oryginalnie przepis zawierał drożdże, zrobiłam bez i bułeczki wyrosły super :-)

150 g aktywnego zakwasu żytniego, dokarmionego 10-12 h wcześniej
300 g mąki pszennej
100 g mąki orkiszowej (używam takiej z pełnego przemiału, może to być też mąka pszenna razowa)
170-200 g wody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soli
2 łyżki pestek dyni (opcjonalnie)

Zakwas wymieszać z wodą. Dodać oliwę, sól i miód i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni.
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.
Kiedy ciasto jest wyrośnięte, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 4 cm odstępy.
Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić bułeczki i piec ok. 12 minut - do zrumienienia. Bułeczki dość znacznie rosną jeszcze w piekarniku.
Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.

PYCHA, POLECAM !!!


1 komentarz:

  1. Ale pysznie wyglądają!
    Mam zakwas i nie zawaham się go użyć:)
    Asiek

    OdpowiedzUsuń