Szukaj na tym blogu

środa, 23 marca 2011

CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE

Przepis zmodyfikowałam ale oryginalnie pochodzi ze strony Mirabelki chleb mieszany z maszyny, inspirowałam się też wskazówkami odnośnie pieczenia Liski Pracownia Wypieków

Będziesz potrzebować 400g zakwaszonego ciasta z mąki żytniej. Oto jak go przygotować, więcej szczegółów znajdziecie tutaj:


1. Do 2-3 łyżek zaczynu dodajemy 100g mąki żytniej i 100g lekko ciepłej wody i mieszamy i odstawiamy na 6-8h
2. Do tego dodajemy znów 100g mąki i 100g wody i ponownie odstawiamy na 6-8h

W ten sposób uzyskujemy 400g zakwaszonego ciasta i zostaje nam troszkę na odłożenie na następne wypieki.

Składniki
400g ciasta zakwaszonego
100g mąki żytniej
300g mąki pszennej
160ml letniej wody
20 ml oleju
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
1/2 szkl siemienia lnianego
1/2 szkl pestek słonecznika


Sposób wykonania
Chleb można zrobić w maszynie, wtedy wykonanie jest bardzo proste, wystarczy wszystko włożyć do maszyny i nastawiać program Basic, waga 900g.
Jeśli chcemy piec w piekarniku:
Całość zagnieść ręką lub w maszynie. Wyrobione cisto odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2h (powinno podwoić swoją objętość).
Przełożyć do formy nasmarowanej olejem i posypanej otrębami, odstawić do wyrośnięcia, ciasto powinno wypełniać całą formę.

Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Na dno piekarnika wsypać 1/2 - 1 szklanki kostek lodu lub wstawić naszynie z wodą. Wstawić wyrośnięty chleb. Piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i piec dalsze 30 minut.

Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut.

Po upieczeniu chleb spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz